fr

Editoriaal van de maand

Eindelijk!

We waren de hele soap al een hele tijd grondig beu. De zwaarste crisis in decennia moeten bezweren zonder echte regering, dat hou je niet voor mogelijk. En toch was dat de pijnlijk hallucinante realiteit.  Begin oktober werden we eindelijk uit ons lijden verlost. Na een zoveelste formatiepoging – we zijn net als zovelen anderen de tel kwijt geraakt- heeft ons land met de Vivaldi-coalitie opnieuw een volwaardige federale regering. Wat ons betreft, kan die niet snel genoeg in actie schieten, niet alleen om de Coronacrisis aan te pakken, maar ook om de sputterende economie weer op gang te trekken.

Van zodra de namen van de ministers en hun bevoegdheden bekend gemaakt werden, heeft Febetra haar verlanglijstje aan alle regeringsleden overgemaakt. Voor Febetra moet de focus op een verlaging van de lasten op arbeid liggen. Indien onze transporteurs niet meer competitief zijn, dan is dat in eerste instantie aan onze beruchte loonkosthandicap te wijten. Van kapitaal belang is dat die verlaging niet gecompenseerd wordt door een verhoging van de lasten in andere domeinen, zoals de accijnzen op diesel bijvoorbeeld, of door nieuwe belastingen, zoals een CO2 taks bijvoorbeeld.

Hoewel het regeerakkoord, zoals dat wel vaker het geval is, heel vaag blijft, lijkt het voor de transportsector niet meteen desastreuze zaken te bevatten. Het behoud van de professionele diesel, één van onze topprioriteiten, staat er niet letterlijk in. Maar de afschaffing ervan, evenmin. Het wordt nu uitkijken naar de beleidsbrieven van de verschillende vakministers en supersnel schakelen, indien één of andere onverteerbare maatregel de kop opsteekt.

De relance van de economie, de sanitaire crisis, de Brexit, de Green Deal en de concrete invulling van het Mobility Package, zelden lagen er zoveel hot topics tegelijkertijd op tafel. De komende maanden beloven alvast spannend te worden. Meer dan ooit blijft het hele Febetrateam in deze bizarre en moeilijke tijden uw toeverlaat, uw onmisbare informatiebron en uw raadgever.

Philippe Degraef
Directeur Febetra

Print This Page
Febetra
Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs & Logistieke Dienstverleners