ENERGIETRANSITIE MOET BETAALBAAR BLIJVEN
De oorlog in Oekraïne, de geopolitieke spanningen en de fratsen van Trump zouden ons haast doen vergeten dat de transportsector moet vergroenen. De energietransitie mag dan wel naar de achtergrond verschoven zijn, het blijft één van de grootste uitdagingen waar de transportsector ooit voor gestaan heeft. Met het huidig vrachtwagenpark, dat voor quasi 100 % uit klassieke dieseltrucks bestaat, is het totaal uitgesloten dat we de doelstellingen die in de Europese klimaatwet opgenomen zijn, halen.
Er is nog een lange weg te gaan. Afgaand op de cijfers die onlangs door de Europese federatie van constructeurs ACEA gepubliceerd werden, was vorig jaar maar 1 % van alle in ons land nieuw ingeschreven zware vrachtwagens van meer dan 16 ton, elektrisch. Zelfs in regio’s waar subsidies voorhanden zijn, zoals in Vlaanderen bijvoorbeeld, blijven de totale investeringskosten een groot probleem, zeker voor kleine ondernemingen. Over het algemeen beschikken zij noch over de vereiste financiële buffer om in zero-emissie trucks en laadpalen te investeren, noch over voldoende dakoppervlakte om hun eigen elektriciteit aan de hand van zonnepanelen te genereren.
Zonder extra flankerende maatregelen die rekening houden met de specifieke context waarin KMO’s – quasi alle transportondernemingen behoren tot die categorie – functioneren, zal het niet lukken. Febetra verwelkomt dan ook het Europees initiatief om in het kader van de invoering van ETS2 in 2027 een sociaal klimaatfonds op te richten. Voor België zou de Europese financiering 1,66 miljard bedragen. Bedoeling is om een deel van die middelen te gebruiken om tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van de kwetsbare micro-ondernemingen en om hen te helpen om de meest duurzame keuzes te maken.
Omwille van onze complexe staatsstructuren zijn verschillende overheidsniveaus betrokken bij dat sociaal klimaatfonds. Hopelijk primeert het gezond verstand en verzeilen we niet in ellenlange, steriele discussies over de budgetverdeling tussen de verschillende betrokken overheden en slagen onze beleidsmensen erin om tot één geïntegreerd sociaal klimaatplan te komen met een identieke definitie van “kwetsbare micro-onderneming” in de drie gewesten.
Philippe DEGRAEF
Directeur FEBETRA