Brexit – Procedures bij de havens & Eurotunnel

Haven van Antwerpen

In deze whitepaper legt de Haven van Antwerpen hun visie en aanpak uit ten aanzien van Brexit. Daarnaast is er een online applicatie, E-desk, beschikbaar die helpt bij het exportproces.

Haven van Zeebrugge

De algemene Brexit-pagina van de haven van Zeebrugge kan u hier terugvinden.

RX/SeaPort is een applicatie die de haven van Zeebrugge Brexit-proof maakt door alle noodzakelijke actoren samen te brengen op één platform. Op die manier worden alle gegevens die nodig zijn voor de administratieve context van Brexit digitaal verwerkt. Het uiteindelijke doel is dat de fysieke verkeersstroom niet onderbroken wordt door de Brexit-gerelateerde documentenstroom.

De applicatie doorloopt alle stappen die u moet ondernemen wanneer u importeert of exporteert. Per stap wordt er uitgelegd wie verantwoordelijk is en wat er concreet moet gebeuren.

RX/Seaport biedt twee diensten aan:

  • Track and trace via RX Dashboard: Via het RX-dashboard krijgen de importeur/exporteur, de vertegenwoordiger en de transporteur tijdig inzicht in de verschillende statussen van hun lading, via een handig track & trace systeem. Registreren kan via deze link.
  • Voorregistratie van douanegegevens via de e-Balie: Via de e-Balie informeert de gebruiker (expediteur, importeur,…) de terminaloperator over de douanestatus van de lading met de bijbehorende douanedocumentnummers (MRN’s). De terminaloperator kan deze gegevens permanent opvragen en wordt zo op de hoogte gebracht van de beschikbaarheid van een douanedocument voor uw goederen. Op basis van deze informatie kan de lading worden vrijgegeven voor transport. Registreren kan via deze link.

Verder bestaat de app Truckmeister die chauffeurs de weg wijst van en naar de haven. Ook binnen de haven kan de app chauffeurs bijstaan. Meer info vindt u hier.

North Sea Port

North Sea Port voorziet één gecentraliseerde pagina met alle informatie waarover zij beschikken.

Nederlandse havens

De havens van Rotterdam en Amsterdam hebben samen een gemeenschappelijke procedure uitgewerkt. Op deze website, getreadyforbrexit.eu, vindt u alle nodige informatie. Dit document van ook alles samen.

Haven van Calais

Hier vindt u meer informatie over hoe de haven van Calais zich voorbereidt op Brexit.

Haven van Dover

De wijzigingen in het kader van Brexit in de haven van Dover kan u hier terugvinden.

Eurotunnel

Deze site bespreekt wat er verandert voor de Eurotunnel.

febetra
Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs & Logistieke Dienstverleners
Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs & Logistieke Dienstverleners