Dag van de vrachtwagenchauffeur: meer dan 350 bedrijven zetten vrachtwagenchauffeurs in de bloemetjes

De overgrote meerderheid van de vrachtwagenchauffeurs wordt dagelijks geconfronteerd met een gebrek aan waardering, zo blijkt uit een chauffeursbevraging. Slechts 18% geeft aan voldoende waardering te krijgen. Met de organisatie van de Dag van de Vrachtwagenchauffeur hoopt Febetra, de federatie van Belgische transporteurs en logistieke dienstverleners, dit cijfer de hoogte in te duwen. In meer dan 350 fabrieken, logistieke centra, winkels en bouwwerven waar chauffeurs vandaag gaan laden of lossen, wacht hen een warm welkom.

 In ons land zijn momenteel meer dan 10.000 ondernemingen actief in het goederenverkeer over de weg. Samen beheren ze een voertuigenpark van meer dan 86.000 vracht- en bestelwagens en vertegenwoordigen ze meer dan 115.000 jobs. De sector blijft bovendien groeien: de afgelopen vijf jaar creëerde de sector meer dan 15.000 arbeidsplaatsen en in de komende jaren zullen minstens 5.000 nieuwe chauffeurs aangeworven worden om alle uitdagingen te kunnen aangaan.

Ook in de logistieke sector bleek het de afgelopen maanden nog moeilijker dan anders om vacatures ingevuld te krijgen. “Verschillende essentiële sectoren worden geconfronteerd met een nijpend tekort aan arbeidskrachten. Dat is in onze sector jammer genoeg niet anders,” stelt Philippe Degraef, directeur van Febetra. “Er zijn vandaag minstens 5.000 vacatures voor chauffeurs in ons land. Zonder vrachtwagenchauffeurs blijven de rekken in de supermarkten en winkels leeg, liggen alle bouwwerven stil en stoppen fabrieken met draaien. Als je het aan de chauffeurs zelf vraagt, dan blijkt dit nochtans zonder enige twijfel een heel mooi beroep te zijn, en ook absoluut een job met een zekere toekomst.”

De meerderheid van de vrachtwagenchauffeurs beseffen dat ze een zinvol beroep uitoefenen met veel verantwoordelijkheid. Keerzijde van de medaille: slechts 18% van de chauffeurs vinden dat ze veel waardering krijgen voor hun job. Daarom organiseert Febetra vandaag in heel het land de Dag van de Vrachtwagenchauffeur.

Meer dan 350 bedrijven reageerden op de oproep van Febetra en organiseren acties om de chauffeurs een warm welkom te bieden. Wanneer chauffeurs vandaag bij bedrijven gaan laden of lossen, wordt de rode loper voor hen uitgerold. Op tal van plaatsen zullen ze een kleine attentie ontvangen: een kopje koffie, een versnapering, een kaartje…

 

Philippe Degraef: “Zonder vrachtwagenchauffeurs stopt de wereld met draaien. Dat beseffen we te weinig. Onze ultieme ambitie is dat vrachtwagenchauffeurs zich elke dag van het jaar gerespecteerd en gewaardeerd voelen, zowel door de man of vrouw in de straat, als door de medewerkers van winkels of bedrijven waar ze gaan laden en lossen. Met deze dag willen we België overspoelen met zoveel mogelijk lokale acties in bedrijven, zodat vrachtwagenchauffeurs zich extra gewaardeerd voelen en we een eerste steentje bijdragen aan dat bewustmakingsproces.”

Wie ook graag wil proeven van de vrijheid en onafhankelijkheid en zich geroepen voelt om achter het stuur plaats te nemen, kan een kijkje nemen op www.vrachtwagenchauffeur.be

 

febetra
Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs & Logistieke Dienstverleners
Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs & Logistieke Dienstverleners