Back to school: 300 leerlingen starten opleiding vrachtwagenchauffeur

Aantal leerlingen in speciale opleiding groeit gestaag en dat is goed nieuws voor de sector

 

Brussel,  1 september 2022 – Na een welverdiende zomervakantie keren honderduizenden scholieren in het middelbaar onderwijs vandaag terug naar de schoolbanken. Voor bijna  300 onder hen is deze dag extra bijzonder, want ze starten een BSO-opleiding om vrachtwagenchauffeur te worden. In zeven middelbare scholen in Vlaanderen en vier in Wallonië worden ze klaargestoomd om mee de 5.000 vacatures in de sector in te vullen. De opleiding, die dus gegarandeerd een job oplevert, wint de laatste jaren aan populariteit. In september 2020 zijn 205 leerlingen de opleiding gestart, vorig jaar op 1 september waren dat er al 300.

 

In ons land zijn momenteel meer dan 10.000 ondernemingen actief in het goederenverkeer over de weg. Samen vertegenwoordigen ze meer dan 112.000 jobs. De sector blijft bovendien groeien: in de komende jaren zullen 5.000 nieuwe chauffeurs aangeworven worden om alle uitdagingen te kunnen aangaan. Net als in vele andere sectoren blijkt het vandaag erg moeilijk om alle vacatures ingevuld te krijgen. Daarom is de opleiding vrachtwagenchauffeur die scholieren in het BSO kunnen volgen van cruciaal belang.

Deze richting leidt jongeren op tot vrachtwagenchauffeur. Hoewel er eerder weinig algemene vakken op het programma staan, krijgen talen extra aandacht. Naast een behoorlijke kennis van het Nederlands leren de leerlingen voldoende Frans, Engels en Duits om zich als chauffeur uit de slag te kunnen trekken.

Ze leren transportopdrachten voorbereiden en rekening te houden met milieu, het kostenplaatje, specifieke wetgevingen (bijzonder vervoer, dierenvervoer, gevaarlijke transporten …), verzekeringen enz. De aspirant chauffeurs leren verschillende laad- en lostoestellen te gebruiken, vrachten correct te laden en te lossen, rij- en rusttijden te berekenen, voorraden te controleren en te beheren,… In de praktijklessen leren ze in allerlei omstandigheden verschillende soorten vrachtwagens besturen. Ze rijden met opleggers, combinatie vrachtwagen- aanhangwagen,… op gesloten terreinen én op de openbare weg. Na deze opleiding krijgen de afgestudeerden het rijbewijs C, CE, de vakbekwaamheid chauffeur en een ADR-attest. Hiermee kunnen ze rechtstreeks terecht in het beroepsleven als bestuurder trekker-oplegger (knelpuntberoep), vrachtwagenbestuurder met aanhangwagen (knelpuntberoep), vrachtwagenbestuurder met vaste wagen (knelpuntberoep),  of koerier – besteller.

“Zonder vrachtwagenchauffeurs stopt de wereld met draaien,” stelt Philippe Degraef, directeur van Febetra, “Het succes van deze opleiding zal ongetwijfeld een steentje bijdragen aan het invullen van de duizende vacatures de komende jaren, waardoor de transportsector haar belangrijke rol als motor van de economie en de samenleving kan blijven invullen. We wensen alle jongeren die vandaag hun opleiding starten veel succes toe en we hopen hen over enkele jaren met open armen in onze sector te mogen verwelkomen.”

febetra
Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs & Logistieke Dienstverleners
Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs & Logistieke Dienstverleners