Dag van de vrachtwagenchauffeur: meer dan 270 bedrijven zetten vrachtwagenchauffeurs in de bloemetjes

Brussel, 9 december 2021 – De overgrote meerderheid van de vrachtwagenchauffeurs wordt dagelijks geconfronteerd met een gebrek aan waardering, zo blijkt uit een chauffeursbevraging. Slechts 18% geeft aan voldoende waardering te krijgen. Met de organisatie van de Dag van de Vrachtwagenchauffeur hoopt Febetra, de federatie van Belgische transporteurs en logistieke dienstverleners, dit cijfer de hoogte in te duwen. In meer dan 270 fabrieken, logistieke centra, winkels en bouwwerven waar chauffeurs vandaag gaan laden of lossen, wacht hen een warm welkom. 

In ons land zijn momenteel meer dan 10.000 ondernemingen actief in het goederenverkeer over de weg. Samen beheren ze een voertuigenpark van meer dan 80.000 vracht- en bestelwagens en vertegenwoordigen ze meer dan 112.000 jobs. De sector blijft bovendien groeien: in de komende jaren zullen 5.000 nieuwe chauffeurs aangeworven worden om alle uitdagingen te kunnen aangaan. 

GOEDERENVERVOER OVER DE WEG IN BELGIË
  Aantal ondernemingen Aantal motorvoertuigen Aantal jobs
2017 8.600 59.320 99.180
2018 8.897 64.714 103.034
2019 9.329 71.357 106.783
2020 9.666 75.663 110.012
2021 10.035 81.074 112.105

Tijdens de afgelopen maanden werd meer dan ooit duidelijk hoe cruciaal de rol van de vrachtwagenchauffeurs is in ons dagelijks leven. Ook tijdens de coronapandemie zorgen de chauffeurs er immers voor dat de winkelrekken steeds aangevuld konden worden met voedingsmiddelen en andere producten, dat materialen tijdig op bouwwerven werden geleverd, dat bedrijven stipt werden voorzien van grondstoffen,… De meerderheid van de vrachtwagenchauffeurs beseffen dat ze een zinvol beroep uitoefenen met veel verantwoordelijkheid. Keerzijde van de medaille: slechts 18% van de chauffeurs vinden dat ze veel waardering krijgen voor hun job. Daarom organiseert Febetra vandaag in heel het land de Dag van de Vrachtwagenchauffeur.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters steunt het initiatief van Febetra: “Op de Dag van de Vrachtwagenchauffeur bedanken we alle chauffeurs! Zij die dagelijks op onze wegen onderweg zijn om winkels en fabrieken te bevoorraden of om bouwmaterialen en andere grondstoffen te leveren. Vrachtwagenchauffeurs zijn een onmisbare schakel in onze economie en verdienen dan ook zeker onze waardering. Zij zijn ook een belangrijke partner inzake het verhogen van de verkeersveiligheid in Vlaanderen. Denk maar aan de verkeerseducatie voor jongeren rond o.a. de dode hoek. Daarom een welgemeende dank je wel.”

Antwerpse Havenschepen Annick De Ridder bracht vandaag een bezoek aan transportbedrijf Van Moer in Zwijdrecht: “Als haven van Antwerpen erkennen we de essentiële rol van de vrachtwagen-chauffeurs in het goederentransport, zeker op kortere afstanden. We mogen ook niet vergeten hoe de vrachtwagenchauffeurs tijdens de coronacrisis, in vaak moeilijke omstandigheden, de bevoorrading van ons land hebben verzekerd en nog steeds verzekeren. Bedrijven blijven ook vandaag nog steeds naarstig op zoek naar goede chauffeurs, we moeten hen dus koesteren. Heel wat organisaties in de haven doen dan ook heel terecht vandaag iets extra voor onze chauffeurs.

FEBETRA BEVRAGING VRACHTWAGENCHAUFFEURS
Het beroep van vrachtwagenchauffeur…
…heeft veel verantwoordelijkheid 91%
…is zinvol beroep 82%
…is afwisselend 76%
…ben ik trots op 74%
…is een boeiend beroep 73%
…geeft veel vrijheid 49%
…wordt voldoende gewaardeerd 18%

 Meer dan 270 bedrijven reageerden op de oproep van Febetra en organiseren acties om de chauffeurs een warm welkom te bieden. Wanneer chauffeurs vandaag bij bedrijven gaan laden of lossen, wordt de rode loper voor hen uitgerold. Op tal van plaatsen zullen ze een kleine attentie ontvangen: een kopje koffie, een versnapering, een kaartje…

“Zonder vrachtwagenchauffeurs stopt de wereld met draaien. Dat beseffen we te weinig,” stelt Philippe Degraef, directeur van Febetra, “Onze ultieme ambitie is dat vrachtwagenchauffeurs zich elke dag van het jaar gerespecteerd en gewaardeerd voelen, zowel door de man of vrouw in de straat, als door de medewerkers van winkels of bedrijven waar ze gaan laden en lossen. Met deze dag willen we België overspoelen met zoveel mogelijk lokale acties in bedrijven, zodat vrachtwagenchauffeurs zich extra gewaardeerd voelen en we een eerste steentje bijdragen aan dat bewustmakingsproces.”

Er zijn vandaag 5.000 vacatures voor chauffeurs in ons land. Als je het aan de chauffeurs zelf vraagt, dan blijkt dit zonder enige twijfel een heel mooi beroep te zijn, en ook absoluut een job met een zekere toekomst. Zonder vrachtwagenchauffeurs blijven de rekken in de supermarkten en winkels leeg, liggen alle bouwwerven stil en stoppen fabrieken met draaien. Wie ook graag wil proeven van de vrijheid en onafhankelijkheid en zich geroepen voelt om achter het stuur plaats te nemen, kan een kijkje nemen op www.vrachtwagenchauffeur.be

febetra
Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs & Logistieke Dienstverleners
Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs & Logistieke Dienstverleners