Begeleiding uitzonderlijk vervoer in het gedrang door ondoordachte wetgeving

Voorwaarden werken tekort aan erkende begeleiders in de hand

Transport en Logistiek Vlaanderen, voorheen SAV, en Febetra reageren op een persmededeling van het BIVV over de nieuwe regels voor uitzonderlijk vervoer. Dat er na meer dan 15 jaar eindelijk een duidelijk wetgevend kader bestaat voor uitzonderlijk vervoer, is een belangrijke stap voorwaarts. Desondanks blijven beide organisaties niet te spreken over de nieuwe procedure en voorwaarden voor het begeleiden van uitzonderlijke transporten.

Febetra en Transport en Logistiek Vlaanderen zijn op zich niet gekant tegen meer bevoegdheden voor de begeleiders van exceptionele transporten om zo de politie te ontlasten van deze begeleidingen en zijn in dat verband vragende partij voor een gedegen opleiding begeleider uitzonderlijk vervoer.

De nieuwe wetgeving plaatst de begeleiding onder de bewakingswetgeving en legt onrealistische voorwaarden op, onder meer op vlak van het minimum aantal beschikbare begeleidingsvoertuigen en begeleiders in loondienst. Hierdoor dreigen voornamelijk de kleinere bedrijven die zelf hun begeleiding verzorgen, gedwongen te worden om de activiteiten van begeleiding stop te zetten.

Door deze onrealistische voorwaarden zullen ook meer uitzonderlijke transporten, verricht door buitenlandse bedrijven, België doorkruisen zonder aan alle wettelijke voorwaarden te voldoen. Dit zal de verkeersveiligheid en infrastructuur absoluut niet ten goede komen.

Transport en Logistiek Vlaanderen en Febetra klagen ook aan dat er nog geen enkele opleiding voor de begeleiders voorzien is. De voorziene opleiding voor het leidinggevend personeel is bovendien zuiver op private bewaking gericht. Voor de vervoerders moet de opleiding in de eerste plaats op de verkeersveiligheid gericht zijn.

Ondanks de uitdrukkelijke vraag van beide organisaties om met de sector alle aspecten te bespreken bij de invulling van de wetgeving op de begeleiding en van de opleiding, heeft er tot op heden geen overleg plaatsgevonden om tot een werkbare oplossing te komen.

febetra
Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs & Logistieke Dienstverleners
Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs & Logistieke Dienstverleners