Update – België: renovatie Leonardtunnel (E411) – ernstige hinder

Midden maart startte de tweede fase van de grote renovatie van de Leonardtunnel. Eerst worden de zijwanden van de ingangen aangepakt. Daarna volgen de stalen steunpunten waar de koker van de E411 (niveau -1) deels op rust. Ten slotte wordt de vloerplaat van de twee kokers van de ring (niveau -2) volledig vernieuwd. Volgens de huidige planning zal de renovatie van de kokers van de Brusselse ring begin 2025 beëindigd worden.

Vanaf 16 april werkt het Agentschap Wegen en Verkeer ook aan de uitgang van de tunnel. Om deze werken veilig te kunnen uitvoeren, moet het agentschap de verbinding van de E411 voor het verkeer vanuit Oudergem / Herrmann Debroux en de binnenring (richting Waterloo) afsluiten. Er zal ernstige hinder voor het verkeer zijn. Op donderdag 18 april om 6u ’s ochtends wordt de verbinding definitief afgesloten, tot eind oktober.

Op zaterdag 8,16 en 22 juni houden weggebruikers best rekening met aanzienlijke vertragingen op de Brusselse ring (R0) en de E411. Om die timing te halen, zal het agentschap de tunnel van de ring niet openen op zaterdagochtend om 8.00 uur – zoals het afgelopen jaar wekelijks gebeurde – maar zal de aannemer doorwerken tot 16.00 uur. De tunnel van de E411 blijft al die tijd open, zoals het afgelopen jaar het geval was.

  • Verkeerssituatie?
    • Tunnelkoker van de binnen- en buitenring wordt afgesloten.
    • Het verkeer van de binnenring (rijrichting Waterloo) wordt bovengronds omgeleid en zal daarbij (net zoals de afgelopen weken geregeld gebeurde) de rijweg gebruiken die in normale omstandigheden door het verkeer van de buitenring gebruikt wordt.
    • Het gevolg is dat ook de tunnelkoker van de buitenring (rijrichting Zaventem) afgesloten moet worden. Die bestuurders worden omgeleid via de E411 en het op- en afrittencomplex van Maleizen.
  • Hinder?
    Ernstige vertragingen op de buitenring en op de E411, met een gemiddelde filelengte tot Hoeilaart. Op de binnenring zullen de wachttijden vergelijkbaar zijn met die van de afgelopen weken op weekdagen: automobilisten op de binnenring zullen aanschuiven van in Wezembeek-Oppem of Zaventem – dat komt overeen met wachttijden van een halfuur tot drie kwartier.

Vanaf begin juli gaat de volgende fase van start. Dat zal vooral voor hinder zorgen op de binnenring voor de Leonardtunnel, met vertragingen van 30 minuten tot een uur.

Vertragingen op de binnenring

Vanaf begin juli zal dit vooral voor hinder zorgen voor het verkeer op de binnenring. Het verkeer kan nog altijd doorrijden, maar op de binnenring richting Waterloo rij je bovengronds over één rijstrook in plaats van twee. Dat betekent ernstige vertragingen van 30 minuten tot een uur voor al het verkeer op de binnenring. Ook wie via de binnenring de E411 oprijdt richting Namen of Oudergem, zal deze zomer geregeld in de file staan.

Omleidingen voor verkeer tussen Waterloo en Oudergem

Niet enkel de tunnel van de binnenring gaat toe, ook de verbinding tussen de buitenring en de E411 richting Herrmann Debroux / Oudergem wordt begin juli afgesloten. Concreet zal het tot eind oktober niet meer mogelijk zijn om komende van Waterloo de E411 op te rijden richting Oudergem. Het verkeer volgt daarom een van deze alternatieven:

  • Ofwel rij je de buitenring af in Groenendaal.
  • Ofwel rij je verder door naar het Vierarmenkruispunt om daar de buitenring te verlaten.
  • Ofwel kan je keren aan het Vierarmenkruispunt om via de binnenring terug te rijden naar het Leonardkruispunt en zo naar Oudergem te rijden.

De aansluiting tussen Herrmann Debroux / Oudergem en de binnenring richting Waterloo was al afgesloten. Dat blijft zo tot eind oktober.

Ernstige hinder op buitenring gedurende twee weken

Tussen 29 juli en 18 augustus zal er bovendien ernstige hinder zijn voor het verkeer van de buitenring, dus het verkeer dat van Waterloo komt en richting Zaventem rijdt. Die bestuurders zullen gedurende twee weken (tussen 29 juli en 18 augustus) maar over één rijstrook kunnen rijden in plaats van twee. De exacte planning moet nog bepaald worden, maar wordt zodra bekend gecommuniceerd.

Voor meer informatie: https://www.wegenenverkeer.be/werken/renovatie-leonardtunnel

febetra
Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs & Logistieke Dienstverleners
Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs & Logistieke Dienstverleners