Duitsland: te veel betaalde Maut – Febetra werkt samen met Duits advocatenkantoor – registreer u nu!

Het Europese Hof van Justitie oordeelde op 28 oktober 2020 dat de berekening van het Duitse LKW-Maut in strijd is met het Europese recht. (HvJEG, uitspraak van 28 oktober 2020, C-321/19).

Vervoersondernemingen die actief zijn op de Duitse wegen onderworpen aan de LKW-Maut hebben dus in de loop der jaren een paar honderd miljoen euro aan buitensporige tolgelden te veel betaald. Deze bedrijven kunnen van de federale overheid terugbetaling van de te veel betaalde tol eisen. Volgens de huidige informatie bedragen deze kosten ten minste vier procent van de betaalde tol. De berekening van het exacte percentage van de te veel betaalde tol is aan de gang.

De verjaringstermijn voor deze terugbetalingsclaims is drie jaar. Voor tolbetalingen die in 2017 hebben plaatsgevonden, zal de verjaringstermijn op 31 december 2020 aflopen. Dringende actie is dus vereist om deze nog te kunnen terugvorderen.

Om snel en eenvoudig uw teveel betaalde tol te vorderen kan u zich registeren voor de procedure die Febetra met advocatenkantoor Hausfeld Rechtsanwälte en procesoprichter eClaim hebben uitgewerkt. Gedetailleerde informatie over deze oplossing, evenals registratie voor deze oplossing, zijn beschikbaar onder www.tollreclaim.com in het Nederlands, Frans, Engels, Duits, Pools, Italiaans, Roemeens, Slowaaks, Tsjechisch, Spaans, en Hongaars. Indien ondernemingen kiezen voor deze oplossing, dienen zij zich vóór 4 december 2020 te registreren zodat vorderingen voor 2017 nog mogelijk zijn..

De procedure is volgens het principe “no cure, no pay” waardoor de risico’s voor u worden beperkt. Zonder oplossing kost deze procedure u niets. Wanneer er wel een resultaat wordt geboekt, zal er een success-fee worden aangerekend.

Febetra is vastberaden om haar leden maximaal bij te staan. Daarom heeft Febetra een samenwerking met eClaim en Hausfeld afgesloten zodat onze leden zich ook kunnen aansluiten bij deze procedure aan een voordeliger tarief. Voor niet-leden zullen sowieso de normale tarieven gelden.

Uw lidmaatschap zal pas na de registratie worden geverifieerd. U kan de registratie dus nu reeds invullen zonder ergens te moeten opgeven dat u lid bent van onze federatie. De verificatie zal in een later stadium plaatsvinden.

De tarieven verschillen naar gelang het scenario:

Stadium van uitkering compensatie door Duitsland Regulier tarief Febetra-leden tarief
In geval van een buitengerechtelijke schikking zonder dat er geprocedeerd hoeft te worden 15 % 12,5 %
In geval er proefprocedures moeten worden gevoerd 23 % 20 %
In geval er per ondernemer moet worden geprocedeerd 33 % 30 %

 

Wat moet u nu doen?

U dient zich zo snel mogelijk te registeren via de website www.tollreclaim.com om deel te nemen aan deze procedure. De termijn is kort! U heeft slechts tot 4 december 2020 de tijd om u te registeren om ook de bedragen van 2017 te kunnen vorderen. Indien u niet tijdig kan registeren zal u slechts de periode 2018-2020 kunnen vorderen.

Belangrijk bij de registratie is:

  • Uw registratienummer bij Toll Collect GmbH voor de Duitse tol
  • Het totale bedrag aan betaalde tol in de periode 2017-2020

U kan het tolbedrag eventueel opvragen bij de dienstverlener waarbij u uw toldiensten heeft of u kan zelf op zoek gaan naar de facturen. Een gerichte schatting kan ook om u al nu te kunnen registeren, maar let op: u zal de facturen uiteindelijk moeten kunnen voorleggen om de procedure verder te zetten. Zoek deze dus zeker al bij elkaar. Ze zullen u op korte termijn worden gevraagd door Hausfeld.

Indien uw groep uit verschillende entiteiten bestaat, zal u deze elk apart moeten registeren. U kan geen registratie op holdingniveau doen.

Bent u gefusioneerd gedurende de periode 2017-2020, dan kan uw huidige onderneming de registratie doen voor de fusie ondernemingen die niet langer bestaan.

Voor meer informatie, contacteer onze juridische dienst, tel. 02/421.50.18 – jur@febetra.be

febetra
Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs & Logistieke Dienstverleners
Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs & Logistieke Dienstverleners