- Febetra - https://febetra.be -

Febetra logo

Vrachtwagenchauffeur

Het beroep

De taak van een vrachtwagenchauffeur beperkt zich zeker niet tot het vervoeren van goederen van punt A naar punt B. Het invullen van de verschillende transportdocumenten, het controleren van de staat van de goederen, het stuwen van goederen en het bedienen van de boordapparatuur nemen ook een belangrijk deel van de dagtaak in.

De vrachtwagenchauffeur heeft rechtstreeks contact met de klanten en is dan ook een belangrijk uithangbord van de onderneming. Flexibiliteit, stressbestendigheid en klantvriendelijkheid zijn belangrijke troeven.

De opleiding

Teneinde het beroep van vrachtwagenchauffeur te kunnen uitoefenen, volstaat het op zich om te beschikken over het vereiste rijbewijs (C en/of CE) en de zogenaamde vakbekwaamheid voor professionele bestuurders. De erkende rijscholen (http://www.federdrive.be) bieden opleidingen ter voorbereiding van zowel het theoretisch als het praktisch examen voor het bekomen van een rijbewijs, evenals ter voorbereiding van het theoretisch en praktisch examen vakbekwaamheid. Behalve via een erkende rijschool, kan de opleiding voor het behalen van het rijbewijs ook gebeuren onder dekking van een voorlopig rijbewijs model 3 (de zogenaamde vrije begeleiding). Zowel het opleidingsvoertuig als de begeleiders zijn aan een aantal voorwaarden onderworpen (zie http://www.goca.be). Aangezien het beroep van vrachtwagenchauffeur echter veel meer betekent dan het besturen van een vrachtwagen, bestaan er een aantal totaalopleidingen (zie hieronder) die de kandidaat perfect voorbereiden op de job van vrachtwagenchauffeur waarbij veel aandacht wordt besteed aan o.a. transportdocumenten, rij- en rusttijden, stuwing, kaartlezen en routeplanning, enz. Selecteer een onderwijstype

Artikel afgedrukt van Febetra: https://febetra.be

URL naar artikel: https://febetra.be/infotheek/beroepen-de-sector/vrachtwagenchauffeur/

Copyright © Febetra. All rights reserved.