Informatie Coronavirus

De meeste landen hebben alle Coronamaatregelen intussen opgeheven (behalve de mondmaskerplicht in ziekenhuizen e.d.). De ervaring heeft ons intussen echter wel geleerd dat Lidstaten bij een nieuwe uitbraak van het virus dikwijls van de ene dag op de andere opnieuw beperkingen invoeren.

Daarom is het zeker aan te raden om aan alle chauffeurs die internationaal vervoer verrichten, nog steeds het Europees certificaat Annex 3 mee te geven. Dit certificaat werd door de Europese Commissie ontwikkeld om ervoor te zorgen dat het grensoverschrijdend goederenvervoer soepel blijft verlopen bij tijdelijke invoer van controles aan de binnengrenzen.

Bovendien is het aangewezen dat de chauffeurs nog steeds mondmaskers bij zich hebben.

Duitsland

Alle coronabeperkingen werden opgeheven maar individuele winkels, cafés, restaurants e.d. hebben nog steeds het recht om een mondmasker te verplichten.

Estland

Er moet geen vaccinatiecertificaat of negatieve test worden voorgelegd.

Vrachtwagenchauffeurs die Estland binnenkomen en symptomen vertonen, moeten gedurende 10 dagen in zelfisolatie gaan en moeten zich verplicht laten testen aan de grens (terminals A en D van de haven, grensposten van Narva, Koidula en Luhamaa). Een afspraak kan gemaakt worden per telefoon +372 678 0000 (werkdagen van 9u tot 17u). De test is gratis voor inwoners van Estland, buitenlanders moeten de test betalen.

Frankrijk

Elke internationale vervoerder die op het Franse nationale grondgebied aankomt, moet een Europees certificaat voor werknemers in de sector internationaal vervoer kunnen voorleggen: Annex 3 (green lanes).

Iedere vervoerder die vanuit het buitenland rechtstreeks over zee in Frankrijk aankomt, met uitzondering van degenen die uit Europa en het Verenigd Koninkrijk komen, moet vóór inscheping en ten overstaan van de met de grenscontrole belaste autoriteiten het volgende verstrekken

  • het resultaat van een negatieve covid-test van minder dan 72 uur voor vertrek
  • Een Europees certificaat voor werknemers in de internationale vervoersector: Annex 3
  • Een verklaring op erewoord:
    1. dat hij/zij geen symptomen heeft van een covid-19 infectie,
    2. dat hij/zij er niet van op de hoogte is in de veertien dagen vóór de reis in contact te zijn geweest met een bevestigd geval van covid-19,
    3. dat hij/zij ermee instemt dat bij aankomst in het land een virologische screeningtest of een biologisch onderzoek op de opsporing van SARS-CoV-2 wordt uitgevoerd.

Malta

Iedereen ouder dan 12 jaar moet bij binnenkomst in Malta een Covid-certificaat (gevaccineerd, genezen of getest) voorleggen. Alleen de Covid Safe App (of de uitgeprinte versie) wordt aanvaard. Iemand die dit niet kan voorleggen, moet verplicht in quarantaine.

Vrachtwagenchauffeurs zijn niet vrijgesteld van deze maatregelen.

Met een “volledige vaccinatie” worden 1 of 2 doses bedoeld, afhankelijk van het vaccin. Opgelet: de geldigheid is 270 dagen, tellend vanaf de laatste dosis. Daarna is een boosterprik vereist.

febetra
Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs & Logistieke Dienstverleners
Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs & Logistieke Dienstverleners