fr

België

Maatregelen België

Vanaf 23 mei wordt de coronabarometer gedeactiveerd. Dat heeft het Overlegcomité beslist. Als gevolg daarvan verdwijnt de mondmaskerplicht in het openbaar vervoer en het Passenger Locator Form voor de meeste reizen.

Mondmaskerplicht en reizen

  • Mondmaskerplicht

De mondmaskerplicht vervalt overal behalve in ziekenhuizen, in medische kabinetten (bij de dokter) en in apotheken. Men moet dus niet langer een mondmasker dragen in het openbaar vervoer.

Wel blijft het mondmasker aangeraden op erg drukke plaatsen of in zorgomgevingen zoals woonzorgcentra of bij de tandarts, kinesist, psycholoog of logopedist. Ook het goed ventileren van binnenruimtes blijft sterk aangeraden omdat het een sterk wapen is tegen virusoverdracht en in het algemeen goed is voor ons welzijn, onze gezondheid en productiviteit.

  • Reizen

Het verbod op niet-essentiële reizen van buiten de Europese Unie wordt opgeheven. Ook vervalt de verplichting tot het testen op dag 1 en 7, de quarantaine van 10 dagen en het kunnen voorleggen van:

  • het Passenger Locator Form
  • een geldig vaccinatie-, herstel- of testcertificaat

Dit geldt echter niet voor reizigers die uit een land komen met een nieuwe zorgwekkende variant (Variant of Concern). Voor hen blijven de huidige regels van toepassing.

Covid Safe Ticket (CST)

Vanaf 7 maart 2022 vervalt het gebruik van het Covid Safe Ticket, met name in de horeca en bij evenementen.

Europa

Voor de maatregelen per lidstaat verwijzen we naar onze Europablog.

Federaal

Uitkeringen werkloosheid bij terugkeer uit het buitenland?

Als de werknemer terugkeert uit het buitenland en in quarantaine gaat, kan de werknemer onder bepaalde voorwaarden recht hebben op werkloosheidsuitkeringen. In deze nota vindt u verdere toelichtingen.

Vlaams Gewest

De federale maatregelen zijn ook van kracht op Vlaams grondgebied.

Brussels-Hoofdstedelijk Gewest

De federale maatregelen zijn ook van kracht op Brussels grondgebied.

Waals Gewest

De federale maatregelen zijn ook van kracht op Waals grondgebied.

 

Preventiemaatregelen

Algemeen

GENERIEKE COVID- GIDS VERDWIJNT VANAF 12 MEI 2022

In de strijd tegen COVID-19 werden bijzondere preventiemaatregelen ingezet tijdens de epidemische noodsituatie. De bijzondere preventiemaatregelen gingen hand in hand met de generieke gids en de fase van de noodsituatie. De waakzaamheidsfase liep op 11 mei 2022 af. Ook de generieke gids is vanaf dan niet meer van toepassing.

Werkgevers blijven uiteraard wel verantwoordelijk voor het preventiebeleid in de onderneming. Vanaf 12 mei 2022 gelden de algemene preventiemaatregelen opnieuw. Die moeten passend zijn, op maat van uw type onderneming. Uw Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk kan u  helpen bij het uitwerken van een passend preventiebeleid op de werkvloer.

De covid-pandemie is evenwel nog niet voorbij. Wij houden u op de hoogte. 

Sector transport & logistiek

De werkgeversorganisaties en de vakbonden hebben samen een gemeenschappelijke verklaring opgesteld, waarbij ook aanbevelingen worden gegeven omtrent de sector. Het document vindt u hier.

 

Ondersteuningsmaatregelen

Algemeen

U vindt een overzicht van alle maatregelen in dit document.

Impact Corona op het Arbeidsrecht

Dit document geeft u meer informatie over de impact van het coronavirus op het arbeidsrecht (de vereenvoudigde procedure tijdelijke werkloosheid wegens overmacht, de sneltesten en zelftesten op het werk, de sociale maatregelen die werden voorzien door de regering, zoals de vrijwillige overuren en de mogelijkheid om tijdelijke werkloosheid aan te vragen in geval van opvang van een kind en het vaccinatieverlof.

 

Opvragen vaccinatiestatus werknemer

Verwerking van persoonsgegevens

In dit document vindt u de regels terug i.v.m. de Verwerking van persoonsgegevens i.v.m. vaccinatie in het kader van de strijd tegen COVID-19.

 

Print This Page
Febetra
Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs & Logistieke Dienstverleners