Save the date: Febetra roept 8 december opnieuw uit tot de Dag van de Vrachtwagenchauffeur

Na het grote succes van de vorige editie, heeft FEBETRA besloten om 8 december opnieuw uit te roepen tot Dag van de Vrachtwagenchauffeur. Want dat is broodnodig, zo blijkt. In een bevraging gaf slechts 18% van de vrachtwagenchauffeurs aan dat ze voldoende waardering krijgen voor hun job. Met de organisatie van de Dag van de Vrachtwagenchauffeur hoopt Febetra, de federatie van Belgische transporteurs en logistieke dienstverleners, dit cijfer de hoogte in te duwen. Diezelfde dag organiseert het Sectorinstituut Transport en Logistiek een identiek event in Nederland.

In ons land zijn momenteel meer dan 10.000 ondernemingen actief in het goederenverkeer over de weg. Samen beheren ze een voertuigenpark van meer dan 80.000 vracht- en bestelwagens en vertegenwoordigen ze meer dan 112.000 jobs. De sector blijft bovendien groeien: in de komende jaren zullen 5.000 nieuwe chauffeurs aangeworven worden om alle uitdagingen te kunnen aangaan.

Vrachtwagenchauffeurs vervullen een cruciale rol in ons dagelijks leven. Ze zorgen ervoor dat de winkelrekken steeds aangevuld kunnen worden met voedingsmiddelen en andere producten, dat materialen tijdig op bouwwerven worden geleverd, dat bedrijven stipt worden voorzien van grondstoffen,… De meerderheid van de vrachtwagenchauffeurs beseffen dat ze een zinvol beroep uitoefenen met veel verantwoordelijkheid. Keerzijde van de medaille: slechts 18% van de chauffeurs vinden dat ze veel waardering krijgen voor hun job. Daarom organiseert Febetra op donderdag 8 december 2022 in heel het land opnieuw de Dag van de Vrachtwagenchauffeur.

Febetra wil samen met zoveel mogelijk bedrijven acties organiseren om deze boodschap tot bij de chauffeurs te brengen. Wanneer chauffeurs op 8 december bij bedrijven gaan laden of lossen, willen we dat overal in het land de rode loper voor hen uitgerold wordt. Bij de vorige editie in december 2021 reageerden meer dan 300 bedrijven op de oproep van Febetra: op tal van plaatsen kregen chauffeurs een warm welkom én een kleine attentie: een kopje koffie, een versnapering, een kaartje… Febetra hoopt dat dit jaar nog meer bedrijven zich aansluiten bij het initiatief.

“Zonder vrachtwagenchauffeurs stopt de wereld met draaien. Dat beseffen we te weinig,” stelt Philippe Degraef, directeur van Febetra, “Onze ultieme ambitie is dat vrachtwagenchauffeurs zich elke dag van het jaar gerespecteerd en gewaardeerd voelen, zowel door de man of vrouw in de straat, als door de medewerkers van winkels of bedrijven waar ze gaan laden en lossen. Met deze dag willen we België opnieuw overspoelen met zoveel mogelijk lokale acties in bedrijven, zodat vrachtwagenchauffeurs zich extra gewaardeerd voelen en we een steentje bijdragen aan dat bewustmakingsproces.”

Bedrijven die interesse hebben om deel te nemen aan de Dag van de Vrachtwagenchauffeur kunnen zich aanmelden via de website www.DVC2022.be.

febetra
Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs & Logistieke Dienstverleners
Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs & Logistieke Dienstverleners