- Febetra - https://febetra.be -

Onderteken modelovereenkomst expediteurs niet!

Hieronder vindt u een gemeenschappelijke verklaring van Febetra, UPTR en TLV.

Expediteurs voor niets aansprakelijk, vervoerders voor alles

Vorige week vernamen we via Flows dat de expediteursvereniging Forward Belgium modelovereenkomsten had opgesteld om de samenwerking tussen vervoerder en expediteur te regelen.
We vroegen meteen deze overeenkomsten op, om ze voor onze leden na te kijken. Bij het lezen van de modelovereenkomst en daarbij horende documenten kwamen onze haren recht. De overeenkomsten zijn volkomen onevenwichtig. Ze zijn volledig in het voordeel van de expediteur geschreven met zware gevolgen voor de vervoerders die deze overeenkomsten zouden tekenen.
Er is ook een gebrek aan respect voor onze chauffeurs. Taken worden hen opgelegd met het oog op kostenbesparing voor de expediteurs
Ons eensluidend advies is dan ook: ONDERTEKEN DEZE OVEREENKOMSTEN NIET!

Een bloemlezing uit de voor ons onaanvaardbare bepalingen:

Hoe moeten de chauffeurs dit waslijstje gaan controleren op de containerterminal? Bij het licht van een zaklamp in deze donkere dagen en met een checklist in de hand? Krijgen ze hiervoor de tijd en ruimte op de terminal? Wij denken het niet. En wie betaalt de tijd die hiervoor nodig is? Daar reppen de expediteurs met geen woord over. De expediteurs vragen het onmogelijke!

En helaas kunnen we zo nog even doorgaan… we namen hier enkel de meest flagrante bepalingen op! Onderteken deze overeenkomsten niet en neem bij twijfel contact op met je beroepsorganisatie, tel. 02/421.50.36 of jur@febetra.be.