- Febetra - https://febetra.be -

Neem deel aan het VIL-project “de chauffeur 4.0”

In Vlaanderen is het beroep van vrachtwagenchauffeur al enkel jaren prominent aanwezig in de lijst met knelpuntenberoepen van de VDAB en dit tekort wordt gedefinieerd als een structureel probleem dat nog meerdere jaren zal aanhouden.

Oorzaken voor dit tekort zijn het negatieve imago van het beroep en de arbeidsomstandigheden die de instroom van nieuwe jongere (en/of vrouwelijke) chauffeurs afschrikken. Daarnaast ondergaat de sector een vergrijzing en wordt ze gekenmerkt door een hoge uitstroom door pensionering. De gemiddelde leeftijd van een vrachtwagenchauffeur is 50 jaar en er wordt verwacht dat 32% van de vrachtwagenbestuurders de komende 15 jaar zullen uitstromen omwille van pensioen.

Daarom hebben het VIL en zijn partner Uhasselt een project opgestart om meer instroom en hogere retentie te bekomen in de transportsector door de inburgering van HRM op het niveau van de chauffeur d.m.v.:

Concreet komen de volgende activiteiten tijdens het project aan bod:

Geïnteresseerd? De projectfiche vindt u hier. Meer informatie vindt u op deze website. U kan ook steeds contact opnemen met de projectmanager Steve Sel via steve.sel@vil.be.